Yaylı çalgılarının büyük bir çoğunluğunu keman ailesi oluşturur. Keman ailesinde olduğu gibi birçok yaylı çalgıda perde bulunmaz. Perdesiz olduğu için öğrenilmesi biraz zor olsa da sesleriyle çalmaya heveslendirir. Bu çalgı grubunda yer alan enstrümanlar arşe adı verilen yay ile çalınır. Herhangi bir yaylı çalgıyı öğrendiğinizde diğer yaylı çalgıları da öğrenmeniz kolaylaşır. Bu geniş enstrüman ailesinde farklı çalgılar deneyebilir, farklı tonlarla müziklere eşlik edebilirsiniz.

Sıra ModelTel SayısıİyiÖneri Puanı
1Keman410/10
2Çello410/10
3Viyola410/10
4Kontrbas410/10
5Kemençe310/10
6Kabak Kemane410/10
Yaylı Çalgılar Öneri Listesi

En İyi 6 Yaylı Çalgı

Yaylı çalgı çalmaya gönül verenler için tüm yaylı çalgıları derledik, özelliklerini anlatarak sizin için en iyi yaylı çalgıları bir araya getirdik. Öneri listemize göz atarak size en yakın gelen yaylı çalgıyı seçebilir, önerdiğimiz enstrümanlarla müziğe başlayabilirsiniz.

İşte en iyi yaylı çalgılar:

Keman

Keman

Yaylı çalgı denince akla ilk gelen isim tabi ki keman. Bir kere güzel bir keman performansı dinlediyseniz etkileyici sesini hafızanızdan silemezsiniz. Hem sesiyle hem estetiğiyle en çok sevilen müzik aletlerinden biri olan keman eşlik ettiği müziğe duygusal anlamlar katar. Genelde 4 telli olarak üretilen bu çalgıya zaman zaman 5. telin de eklendiği görülür. İyi bir ton vermesi için ses kapağında genelde ladin ya da akçaağaç kullanılır. En güzeli de her yaşa ve vücut ölçüsüne uygun kemanın bulunması. 1/4 ölçü en küçük kemanı ifade ederken 4/4 bir keman tam ölçüdedir. Bu seçenekler kendinize en uygun kemanı seçmenizi sağlar.


Çello (Viyolonsel)

Çello (Viyolonsel)

Çello ya da diğer adıyla viyolonsel diğer yaylı çalgılardan farklı olarak oturarak çalınır. Heybetli gövdesinden çıkardığı hoş tınılarla dinleyenleri etkiler. Arşe ile kullanıldığında daha sıcak tonlar elde edilirken parmakla çalındığında daha dolgun tonlara ulaşılabilir. 4 telli olan bu büyük enstrüman hem görünüşü hem sesiyle orkestralardan kendini belli eder. Çellonuzu seçerken gövdede ladin, akçaağaç ve abanoz gibi kaliteli ağaçların kullanıldığına dikkat etmenizi öneririz.


Viyola

Viyola

Viyola sıklıkla kemanla karıştırılan, kemandan biraz daha büyük olan bir enstrüman. Sadece boyutuyla değil sesiyle de kemandan ayrılır. Kemana göre daha yumuşak ve düşük perdeli bir sese sahiptir. Kaliteli bir viyola arıyorsanız gövdesinde ladin, abanoz ve akçaağaç gibi ağaçların kullanıldığına dikkat etmelisiniz. Bunun yanında işçilik de önemli. İyi bir gövde ve klavye dengesi akordu her daim doğru tutar, performansınızı artırır.


Kontrbas

Kontrbas

Şimdi keman ailesinin en büyüğünde sıra. Kontrbas keman grubunun en büyüğü ve en kalın seslisidir. Çello da olduğu gibi yay ve parmaklarla çalınabilir. Ayakta veya yüksek bir yere oturularak çalınan kontrbas, karakteristik sesiyle senfoni orkestralarında sıkça kullanılır. Rock, pop ve caz müzikte de zaman zaman kontrbas kullanıldığı görülür. Kontrbasta da keman ailesinin diğer üyelerinde olduğu gibi ladin, abanoz ve akçaağaç gibi kaliteli ağaçlar kullanılır.


Kemençe

Kemençe

Biz en çok Karadeniz kemençesini bilsek de klasik, rebab, armudi, gürcü, Ermenistan gibi çeşitli kemençe türleri de var. Daha çok yöresel müzikler ve Türk halk müziğinde kullanılan kemençe ince sesiyle şarkılara hareket katar. Gövdesinde akçaağaç, dut, gürgen ve ladin gibi ağaçlar kullanılıyor. Kemençeye yeni başlayanlardansanız tutması kolay, hafif kemençeleri tercih edebilir, hakimiyetinizi artırabilirsiniz.


Kabak Kemane

Kabak Kemane

Son yaylı çalgı ise kabak kemane. Türk halk müziğinde önemli bir yere sahiptir. Yaylı ve deri kapaklı olması nedeniyle bu tür sazların tek örneğidir. Kökeni Orta Asya’ya dayanan enstrüman çeşitli Türk topluluklarınca kullanılmıştır. Hala günümüzde Batı Anadolu ve Ege’de kullanılmaktadır. Su kabağından yapılan enstrümanın gövdesinin üzerine hayvan derisi geçirilir. Çalma mantığı kemençe ile aynıdır. Üstelik birçok enstrümana göre uygun fiyatlıdır.


Yaylı çalgılar nelerdir?

Yaylı çalgıların birçoğunu keman ailesi oluşturur. Yaylı çalgılar grubunda keman, viyola, çello ve kontrbasın yanında yaylı tambur, kemençe ve kabak kemane de bulunur.

Yaylı çalgı özellikleri nelerdir?

Yaylı çalgıların birçoğu arşe adı verilen yayla çalınır. Yayların titreşmesiyle ses üreten bu enstrümanlar genelde sol el ile tutulur ve parmaklar klavyeye dokunur. Tellere bastırılarak çalınacak notalar belirlenir. Yaylı çalgılarda perde bulunmaz.

Yaylı çalgıların kaç teli vardır?

Yaylı çalgılarda genelde dört tel bulunur. Bazı müzik aletlerinde farklı müzik türü ve tarzlara ayak uydurmak için ekstra teller eklenebilir. Örneğin genelde 4 telli olan kemanın 5 telli modelleri de bulunur. 5. tel kemana farklı sesler ve notalar kazandırır.