Meslek hayatında akademisyen olarak ilerlemek isteyen kişilerin iş ve eğitim hayatı birbirine paralel şekilde ilerliyor. Akademik kariyerlerindeki adımları geçerken sürekli araştırma yapmak ve bilimsel makaleler hazırlamak zorunda olan akademisyenler bu verilere ulaşmak için akademik makale yayınlayan sitelerden faydalanıyorlar.

Özellikle mühendislik makale siteleri ve Türkçe bilimsel makale siteleri yoğun olarak ilgi görüyor ve bu alanda ihtiyaç hiç bitmiyor. Araştırmaların yayınlandığı ücretsiz makale siteleri öğrenciler ve bu araştırmaları kaynak göstermek isteyen kişiler tarafından da yaygın olarak kullanılıyor.

En İyi Akademik Makale Siteleri Listesi

En çok kullanılan İngilizce makale siteleri arasında Science Direct makale okuma sitesi gibi siteler bulunuyor. En iyi akademik makale sitelerini derlediğimiz yazımızda her alanda faaliyet gösteren çeşitli siteleri bir arada listeledik. Bu sayede konuyla ilgilenen okurlarımıza geniş bir seçki platformu sağlamak istedik. İşte en iyi akademik makale siteleri listemiz:

Sciencedirect

sciencedirect

Elsevier tarafından faaliyete sokulan çok başarılı bir akademik literatür programı olan sciencedirect makale sitesi tüm dünyada ilgi görüyor. Geniş içerikleriyle pek çok alanda kaynak bulunabilecek olan platform ücretli ve ücretsiz alternatiflerle akademik makale arayışlarına yanıt veriyor. Tam metinli dergi makaleleri de yer alan sciencedirect moleküler biyoloji, genetik gibi bilimler ve biyokimya, kimya, mühendislik, tıp, veterinerlik gibi alanlarda da zengin bir içerik havuzuna sahip. Dilediğiniz alanda terimle, cilt sayısı, başlık veya yazar adıyla arama da yapabilme imkanı bulunan siteden faydalanabilmek için üye olup ayrıntılı bilgiye erişebilirsiniz. İngilizce makale siteleri arasında liste başı olan sitenin ana sayfada yer alan popüler makaleler bölümünden faydalanarak sürekli güncellenen ve ilgi çeken alanlarda da yepyeni araştırmalar hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Web of Science

web of science

İngilizce makale siteleri arasında yer alan bir başka platform da Web of Science sitesi. Portekizce, İspanyolca, Arapça, Rusça gibi diller için de dil desteği bulunan site bu açıdan da çok tercih ediliyor. Yayıncılardan bağımsız olan ve dünyanın en büyük alıntı platformlarından biri olan site kurumlarla iş birliği yaparak da hizmet sunuyor. Ancak mutlaka kurumsal bir bağ kurmak gerekmiyor. Kişisel bir hesap oluşturarak da Thomas Reuters’ın veri tabanı olan Web of Science sitesini kullanabilirsiniz. Yayın listenizi kaydedip çeşitli yayınları izleyebilirsiniz. Fen ve sosyal bilimler, insani bilimleri gibi alanlardaki en iyi araştırmalara kısa sürede ulaşabileceğiniz platformda; başlık, kaynak adı, yayın tarihi, yazar adı gibi verilerle araştırma yapabilirsiniz. Sonuç kaydetmekle ilgili bir kısıtlaması da bulunmayan Web of Science’in bülten listesine kaydolarak düzenli olarak bülten alabilirsiniz.

Google Akademik

google akademik

Pek çok arşive erişim imkanı bulunan Google’ın akademik makale ve yayın arama motoru olan Google Akademik son derece pratik. Hemen her platformunda olan prensiple arama yapabileceğiniz Google Akademik ile bulacağınız makale okuma siteleri Türkçe veya diğer dillerde seçeneğiyle karşınıza çıkabiliyor. Konu başlığı veya yazar ismi gibi kriterlerinizi arama çubuğuna yazarak kısa süre içinde aradığınız kaynağa ulaşabilirsiniz. Gelişmiş arama ayarları menüsünü kullanarak kelime veya kelime gruplarıyla arama yapabilir, makaleyi yayınlandığı derginin adıyla dahi aratabilirsiniz.

Scopus

scopus

Bilimsel makale okuma siteleri arasında ilgi gören bir başka platform olan Scopus hem hızlı hem de güncel bir arama motoru. Yaygın şekilde İngilizce kaynaklara ulaşabileceğiniz Scopus uzmanların elinden çıkmış bilimsel kaynaklar açısından geniş bir içeriğe sahip. Siteyi kullanırken yaratacağınız bir hesap ile kişiselleştirmeler yapabilir ve istediğiniz şartları taşıyan kaynaklara kolayca erişebilirsiniz. Kurumsal anlaşmaları olan kullanıcılar kadar bireysel hesap kullanıcılarının da faydalandığı site özet ve alıntı veri tabanıyla da oldukça başarılı.

DergiPark

dergipark

Türkçe bilimsel makale siteleri sıralamasında en başlarda yer alan Dergipark internet sitesi sağlam içerikleriyle öne çıkıyor. Ülkenin araştırma konusunda en önemli kurumu olan TUBİTAK’a bağlı olmasıyla da büyük ilgi gören, Türkçe makale okumak isteyen araştırmacıların ve akademisyenlerin de ilk duraklarından biri oluyor. Türkiye’de yayınlanmış makaleleri dijitale taşıyan platform aynı zamanda makalelerin uluslararası standartlarını da kontrol etmektedir. Hem Türkçe hem de İngilizce desteği bulunan site Fen ve sosyal Bilimler alanında 500binin üzerinde makaleye ulaşmak için en iyi seçeneklerden biri oluyor.

Springer Link

springer link

İngilizce ve Almanca makale okumak için iyi bir kaynak olan springerlink çok sayıda akademik makaleye ev sahipliği yapıyor. Matematik, kimya, fizik, astronomi gibi bilimler, mühendislik, mimarlık, hukuk gibi alanların yanı sıra davranış bilimleri ve çevre bilimleri gibi dallarda da yüksek sayıda makaleye ulaşabileceğiniz sitenin kullanımı da çok kolay.

Research Gate

research gate

135 milyondan fazla sayfayla etkin bir akademik makale sitesi olan Research Gate hem ücretsiz hem de ücretli içerikleriyle dünyada en çok ziyaret alan sitelerden biri oluyor. Milyonlarca akademik makalenin erişilebilir olduğu platform sayesinde dilediğiniz araştırmalara kısa sürede ulaşabilir ve istediğiniz yazarları takip altına alabilirsiniz. Bilim dünyasını bir araya getirerek ortak bir platform oluşturma hedefiyle hizmet veren site 2008’den beri etkin olarak faaliyet gösteriyor.

PubMed

pubmed

32 milyondan fazla alıntı ve tam metin bağlantılarıyla hizmet veren platform, dünyada en çok tercih edilen akademik makale siteleri arasında yer alıyor. Genel olarak tıbbi makalelerin öne çıktığı sitede sağlığı iyileştirmek amaçlı araştırmalara destek verilmesi amacı taşınmaktadır. Ücretsiz kullanılan bir kaynak olan PubMed 1996’dan beri aktif olarak içerik sağlıyor. Üç büyük bileşeni bulunan platformun en önemli bileşeni MEDLINE olurken bu bileşen ağırlıklı olarak finansman, genetik, kimyasal gibi alanlarda içerik sağlar. İkinci bileşen olan PMC ise arşivleme için incelenerek seçilen dergi makalelerini içerir. Sonuncu bileşen ise kitaplık kısmıdır ve Bookshelf, biyomedikal, sağlık ve yaşam bilimleriyle ilgili kitap, rapor ve veri tabanlarını içerir.

TRdizin

trdizin

TUBİTAK kuruluşu olan ULAKBİM’in kurulma amaçlarına hizmet etmek üzere tasarlanan TRdizin, çok sayıda akademik personel ve bilim insanı tarafından kullanılıyor. Türkiye’nin bilimsel bilgi birikimini ön plana çıkaracak ürünler geliştirmek de bu kapsam da yer alıyor. ULAKBİM çalışmalarından biri olan TRdizin araştırmacıların ulusal ve bilimsel içeriğe elektronik ortamda erişimlerini sağlıyor. TRdizin sitesinde Fen ve Sosyal Bilimler, Diş Hekimliği, Eczacılık, Mühendislik, Temel Bilimler, Sağlık Bilimleri, Veterinerlik, Sosyal ve Beşeri Bilimler gibi çok sayıda alana dair dergiler yer almaktadır. Sitenin içeriğindeki ulusal bilimsel dergiler uzmanların oluşturduğu bir kurulca seçilmektedir. 2000 senesinden beri internet sitesinde taranabilen içeriklere ait makalelerin makale adı, yazar gibi ayrıntılarıyla birlikte bazılarının tam metinlerine erişim de mümkündür.

Tez Merkezi

tez merkezi

YÖK yani Yüksek Öğrenim Kurumları tez merkezi, tez ve makaleleri nereden okuyabilirim diye düşünen öğrenci ve akademisyenlere bu konuda oldukça iyi bir kaynak. Yükseköğretim Kurulu Yayın ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı’na bağlı olan Tez Merkezi, tamamen internet üzerinden hizmet vermekte olan Ulusal Tez Merkezi yazarları tarafından izin verilmiş tüm akademik makalelere ulaşmanızı sağlıyor. Ulaşıma açık tezler dışındaki diğer çalışmalara da basılı kopya olarak TÜBESS üzerinden erişilebiliyor. Platformu kullanmak için E-Devlet girişi yaparak form oluşturabilir ve hem kendi tezlerinizi yönetebilir hem de mevcut tezler üzerinde araştırmalar yapabilirsiniz.