Oldukça zengin olan Türk müziği, kendi müzik aletlerini yarattığı gibi, kökeni farklı olan müzik aletleriyle de özleşmiştir. Özellikle telli ve üflemeli çalgıların öne çıktığı Türk müziğinde sanat müziği ve yöresel halk müzikleri için ayrı ayrı çalgılar kullanılır. Bazı çalgılar hareketli müzikler için kullanılırken bazıları kalın sesleriyle şarkıları duygusallaştırır.

Sıra ModelTürİyiÖneri Puanı
1DarbukaVurmalı10/10
2BağlamaTelli10/10
3Karadeniz KemençesiTelli10/10
4NeyÜflemeli10/10
5UdTelli10/10
6TefVurmalı10/10
7Kabak KemaneTelli10/10
8KavalÜflemeli10/10
9ZurnaÜflemeli10/10
10DavulVurmalı10/10
Türk Müziği Enstrümanları Öneri Listesi

En İyi 10 Türk Müziği Enstrümanı

Türk müziğiyle özdeşleşmiş enstrümanları araştırdık, özelliklerini anlatarak en iyilerini bir araya getirdik. Türk müziğini icra etmek isteyenler enstrümanını seçmeden önce mutlaka yazımıza göz atmalı.

İşte en iyi Türk müziği enstrümanları:

Darbuka

Darbuka

Vurmalı çalgıların en ünlüsü olan darbuka, Türk müziğinin de vazgeçilmezidir. Orta Doğu ve Balkanlarda sıkla kullanılan darbukada düm ve tek olmaz üzere iki ses vardır. Hem diğer enstrümanlara eşlik eder hem de tek başına çalınabilir. Darbukaların yapımında alüminyum, toprak ve ahşap gibi malzemeler kullanılır. Seslerin çıkmasına yarayan üst bölümde sentetik ya da doğal deri kullanılır. Türk müziğinde çalınabilecek en eğlenceli ve kolay enstrümanlardan biridir.


Bağlama

Bağlama

Türk halk müziği parçalarının birçoğunda bağlama kullanılır. İnce ve duygu yüklü sesiyle türkülerimize can veren bağlama çalışma alanı en geniş enstrümanlardan biridir. Yöre ve boyutlarına göre değişen geniş bir bağlama ailesi bulunur. Uzun ve kısa saplı olarak da ikiye ayrılan bağlamaların perde sayıları da değişiklik gösterir. Bu seçenek çeşitliliği bağlamayı her seviyeye uygun hale getirir. Başlangıç seviyesindeyseniz kısa, ileri seviyedeyseniz uzun saplı bağlamayı tercih edebilirsiniz.


Karadeniz Kemençesi

Karadeniz Kemençesi

Ülkemizde en çok karadeniz kemençesini bilinse de aslında kemençenin birkaç farklı türü daha var. Türk müziğinde ise karadeniz kemençesi başı çekiyor. Parlak ve enerjik sesiyle parçalara hareket katan kemençe, yöresel dans müziklerinde ve türkülerde sıklıkla kullanılıyor. Ardıç, ladin, gürgen ve dut gibi ağaçlardan yapılan kemençelerde genelde 3 tel bulunuyor ve bir yay yardımıyla çalınıyor.


Ney

Ney

Etkileyici sese sahip olan ney, Türk müziği ile özdeşleşen enstrümanlardan biridir. Tasavvuf müziğinin vazgeçilmezi olan bu enstrüman genelde Türk sazı olarak anılır. Kamıştan imal edilen neyde boyutlarına göre farklılık gösteren birçok çeşit yer alıyor. Eğer neye gönül veren başlangıç seviyesindeki biriyseniz size yıldız ve kız neylerini tavsiye ederiz. Daha ileri seviyede bir müzisyenseniz en çok kullanılan çeşitlerden olan mansur, şah ve süpürde neylerine göz atabilirsiniz.


Ud

Ud

Ud, Türk sanat müziğinin adeta baş tacıdır. Kalın ve tok sesiyle şarkıları etkileyici hale getirir, saray döneminden beri eğlencelerde de kullanılır. Türk, Irak, Arap ve Suriye gibi farklı ud çeşitleri vardır. Büyüklüklerine göre değişen bu udlar farklı tonlarda ses üretir. Ölçülerine göre değişen udlar kişinin kendine en uygun enstrümanı bulmasını kolaylaştırır. Udunuzu seçerken kendi bedeninize uygun, rahatça kullanabileceğiniz ve her perdeye kolayca ulaşabileceğiniz udları seçmenizde fayda var.


Tef

Tef

Tef deyip geçmiyoruz çünkü bu müzik aletinin her yöreye göre farklı bir ismi var. Daire, tarande, dare, acem, çingene ve def bu isimlerden en bilinenleri. Her yörenin isim koyarak benimsemeye çalıştığı tef en çok sevilen müzik aletlerinden biri. El ve parmaklarla çalınan, hem çalması hem dinlemesi eğlenceli olan tef, türk halk müziğinde sıkça kullanılıyor. Zilli ve zilsiz olarak ikiye ayrılan tef rahatça taşınıp çalınabildiği için birçok kişinin ilk tercihi oluyor. Kullanacağınız müzik türüne göre zilli ya da zilsiz tefinizi seçebilirsiniz.


Kabak Kemane

Kabak Kemane

Tarihi Orta Asya’ya dayanan kaban kemane Türk müziğindeki tek deri kapaklı, yaylı ve telli sazıdır. Özellikle Batı Anadolu’daki halk müziklerinde sıklıkla kullanılır. Adı gibi su kabağından yapılır, sapı için ceviz, ardıç ve gürgen gibi sert ağaçlar kullanılır. Tekne yüzeyi yürek zarıyla kaplanır. Klasik kabak kemane 3 tellidir ama 4 telli olarak üretilen modeller de bulunur.


Kaval

Kaval

Kaval Türk halk müziğinde çokça kullanılan, türkülere duygu dolu anlamlar yükleyen enstrümanlardan biri. Çoban çalgısı olarak anılan kaval, görünüş olarak neyi andırır ancak ondan çok daha kolay çalınır. Şimşir, erik ve dut gibi ağaçların oyulmasıyla yapılır ve içi boş olan gövdenin üzerinde nota delikleri yer alır. Dilsiz ve dilli olarak iki çeşidi bulunur. Kaval çalmaya yeni başlayacaksanız dilli kavalları, orta ve ileri seviyeyseniz dilsiz kavalları seçmenizde fayda var.


Zurna

Zurna

Türk kültürüyle en çok özdeşleşen müzik aletlerinden biri de zurnadır. Zurnanın tarihi 16. yüzyıl Dede Korkut Hikayelerinde saklıdır. Sıklıkla yöresel eğlencelerde ver halk müziklerinde gördüğümüz zurna, Farsça’da düğün neyi anlamına gelir. Mehter takımının birinci sazıdır, sesi güçlü ve etkilidir. Yapımında metal, tahta ve kamış kullanılır. Zurna da birçok üflemeli müzik aletinde olduğu gibi boyutuna göre farklılık gösterir. Kaba, orta ve cura olmak üzere 3 çeşit zurna bulunur. Dilediğiniz ses rengine göre zurna seçimi yapabilirsiniz.


Davul

Davul

Davul, en eski müzik aletlerinden biri. Neolitik çağa dayanan tarihi ile günümüze kadar gelen davul, bugüne kadar birçok medeniyette kullanıldı. Türkler davulu müziğin yanında fetih, uyarı ve haberleşme gibi amaçlar da kullandı. Bugün ise davul Türk müziğinde önemli bir yer edindi. Çok iyi ritim tutulan bir müzik aleti olduğu için orkestraların vazgeçilmezi oldu. Gelelim üretimine; gövdesi ahşaptan üretilen davulların kapak kısımlarında ise sentetik film ya da deri kullanılır. Değişen ölçüleri seslerinin gücünü ve tokluğunu da değiştirir. Kolay çalınabilmesiyle sıkça tercih edilir.


Türk sanat müziği enstrümanları nelerdir?

Türk sanat müziğinde genelde ud, kanun, ney, tambur, keçence, tef ve kabak kemane kullanılır. Türk sanat müziği şarkılarında bu enstrümanların sesine sıklıkla rastlanır. Bu sebeple tüm bu saydığımız enstrümanlar Türk müziğiyle özdeşleşmiştir.

Türk halk müziği çalgıları nelerdir?

Türk halk müziğinde bağlama, davul, zurna, tef, ud, kaval, kemençe ve darbuka gibi birçok enstrüman kullanılır. Çok eski tarihlerden beri Anadolu’da kullanılan bu enstrümanlar Türk müziği enstrümanları olarak kabul edilir.

Türklerin en eski müzik aleti nedir?

Türklerin en eski müzik aleti kopuzdur. Bağlamanın atası olan kopuzun Türk kültüründe önemli bir yeri vardır. Türklerin varoluşundan bu yana kullandığı bu enstrüman hala Anadolu, Orta Asya ve Kafkasya’da kullanılıyor.