Üniversitelerin akademik olarak yaptığı çalışmaları değerlendirerek en iyi performans gösteren üniversitelerin sıralamasını yayınlayan ODTÜ URAP Laboratuvarı bu senenin en iyilerini belirledi.

Yapılan değerlendirmeler sonucunda 2022-2023 Türkiye sıralamasında 166 üniversitenin bulunduğu bu listede ilk sırayı Türkiye’nin yıllardır en iyi eğitim kurumlarından biri olan Hacettepe aldı. 2. Üniversite ODTÜ, 3. Sıradaki üniversite ise İTÜ oldu. Söz konusu değerlendirmede kriter olarak üniversitelerdeki öğretim üyeleri ve öğrencilerin hazırladıkları makale, atıf, bilimsel doküman, doktora, öğretim üyesi ve öğrencilerin puanları değerlendirildi.

En İyi Türk Üniversiteleri

Herkesin kendisi ve sevdikleri için hayal ettiği bu birbirinden özel üniversiteler, profesyonel kariyerlerin ilk adımının atıldığı eğitim seviyesi olması açısından büyük önem taşıyor. Bu nedenle lise eğitiminin ardından Türkiye’de okuyacak gençler arzu ettikleri mesleğin eğitimini almak için birbirleriyle büyük bir yarışın içine giriyorlar.

Milyonlarca aday içinde sıyrılarak yüzdelik ilk dilimlerde olabilmek ve sıralamalarının en üstündeki okullara kayıt olabilmek için girilen sınavlardan başarıyla çıkmak gerekiyor. Tüm bu çabanın sonunda her öğrencinin ulaşmak isteyeceği başarıyı temsil eden en iyi üniversiteler listesinin ilk 10’una gelin hep birlikte daha yakından bakalım…

Hacettepe Üniversitesi

hacettepe üniversitesi

Ankara’nın en eski ve en donanımlı üniversitelerinden biri listenin ilk sırasında yer alıyor. 1967 senesinde kurulan ve o günden bugüne on binlerce mezun veren Hacettepe Üniversitesi aynı anda 50 bin öğrenciye eğitim veriyor. 3600 civarında akademik personelin bulunduğu Hacettepe Üniversitesi; 15 Fakülte, 15 Enstitü, 2 Yüksekokul, 1 Konservatuvar, 4 Meslek Yüksekokulu, 98 Araştırma ve Uygulama Merkezi ile faaliyetlerine devam ediyor.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)

odtü ankara

Listenin 2. Sırasına yerleşen bir diğer güzide Türkiye üniversitesi olan ODTÜ, gene Ankara’da faaliyet gösteriyor. Başkentin bu üniversitesi 1956 yılında kurulmuş olup günümüzde 120 binin üzerinde mezunu bulunuyor. 791’i Prof., Doç., Yrd.Doç. olmak üzere 1000’den fazla öğretim görevlisi, 1.300’e yakın araştırma görevlisi ve 28.000’den fazla öğrencisi olan üniversitenin beş fakültesinde 41 lisans programı yürütülüyor. Ayrıca 4 enstitüsünde de 180’e yakın program devam ediyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)

itü

Türkiye’nin en iyi 3. Üniversitesi İstanbul’un da 1. En iyi üniversitesi İstanbul Teknik Üniversitesi oluyor. Türkiye’nin ilk teknik üniversitesi olan 1773 yılında Mühendishane-i Bahrî-i Hümâyûn adıyla faaliyete başlayan okul 36 bin civarında öğrenciye eğitim veriyor. 13 teknik fakülte, 6 enstitü, 1 konservatuar ve bir yüksekokulu olan devlet üniversitesi 5 yerleşkede 8 kütüphaneye sahip.

İstanbul Üniversitesi

istanbul üniversitesi

Osmanlı İmparatorluğu’nun en önemli eğitim kurumlarından biri olan ve Avrupa stilinde eğitim veren Darülfünun’un devamı olan İstanbul Üniversitesi 1933’te şu an ki adını almış bulunuyor. 88.500 öğrencinin eğitim imkanı bulduğu üniversite 9 kampüse sahip. 650 farklı diploma programında eğitim veren üniversitenin 4067 akademik personeli bulunuyor. Nobel ödüllü ünlü isimler Aziz Sancar ve Orhan Pamuk İstanbul Üniversitesi mezunları arasında yer alıyor.

Koç Üniversitesi

koç üniversitesi

Türkiye’nin en iyi üniversiteleri arasında 5. Sırada yer alan ve vakıf üniversitesi olan Koç Üniversitesi, İstanbul’da kurulmuş bulunuyor. 1993’te faaliyetlere başlamış olan üniversitede 8000’e yakın öğrenci eğitim görüyor. 521 Öğretim elemanı bulunan kurumun 7 fakülte ve 4 enstitüde 22 lisans, 40 yüksek lisans ve 28 doktora programı bulunuyor. Öğrencilerinin %60’ına burs desteği sağlayan üniversite Koç Vakfı tarafından destekleniyor.

Gazi Üniversitesi

gazi üniversitesi

Türkiye Cumhuriyeti döneminin ilk üniversitesi olarak öne çıkan Gazi Üniversitesi, Ankara’da bulunuyor. 1932-1947 yılları arasında Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü adıyla hizmete başlamış olan kurum 1982 yılından beri Gazi Üniversitesi adıyla eğitim veriyor. Bünyesinde 11 fakülte, 5 enstitü, 2 yüksekokul, 3 meslek yüksekokulu ve 31 araştırma merkezi yer alan Gazi Üniversitesi, ülkemizin en iyi 6. Üniversitesi olarak adına yaraşır bir başarı gösteriyor.

Ankara Üniversitesi

ankara üniversitesi

1946 senesinde Ankara’da kurulmuş olan Ankara Üniversitesi 67.000’in üzerinde öğrenciye eğitim imkanı sunuyor. 2414 akademik personeli bulunan bu değerli devlet üniversitesi 18 fakülte, 1 yüksek okul, 11 meslek yüksek okul, 1 konservatuar ve 14 enstitüye ev sahipliği yapıyor.

Gebze Teknik Üniversitesi

gebze teknik üniversitesi

1992 tarihinde Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü adıyla faaliyete geçen ve 2014 senesinde Gebze Teknik Üniversitesi olarak Kocaeli Gebze’de yapılandırılan eğitim kurumu 7.000’den fazla öğrenciye eğitim fırsatı sunuyor. 2017-2018 eğitim-öğretim yılından itibaren Türkiye’nin 10 araştırma üniversitesinden biri kabul edilen Gebze Teknik Üniversitesi’nde 4 fakülte, 9 enstitü ile 18 lisans ve 50 lisansüstü programı yürütülüyor.

İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi

bilkent üniversitesi

Başarılı bir vakıf üniversitesi olan İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Ankara’da ve 1984 tarihinden beri eğitim veriyor. 12.500 öğrencisi olan kurumda 9 fakülte, 2 yüksekokul ve 3 meslek yüksekokulunda toplam 32 lisans, 6 ön lisans ve 51 lisansüstü programı yürütüyor. Türkiye’nin ilk vakıf üniversitesi olma özelliğine de sahip olan Bilkent’in 35.000’in üzerinde mezunu bulunuyor.2014 senesinde dünyanın en iyi ilk 100 üniversitesi sıralamasında kendine yer bulmayı başaran kurum 240’ın üzerinde yabancı üniversiteyle yaptığı değişim anlaşmaları sayesinde öğrencilerini farklı ülkelerde eğitim göre imkanı da sağlıyor.

Ege Üniversitesi

ege üniversitesi

Bu yıl TUBİTAK projelerinde Türkiye birincisi olmayı başaran Ege Üniversitesi 1955 yılından beri faaliyet gösteriyor. İzmir’de yer alan üniversite 17 fakülte, 4 yüksekokul, 10 meslek yüksekokulu, 9 enstitü, 1 konservatuar ile 67 bin civarında öğrenciye hizmet veriyor.